Tajuplné otazníky nad pučem…

vagnerovci
27.6.2023 02:01
Západní média přirozeně mohutně komentují víkendový pokus o puč v Rusku a kromě obvyklého nadšení, co že se v Rusku stalo a jak je Rusko oslabeno se objevily i velmi přemýšlivé reakce, které nelze bohudík brát na lehkou váhu.

1, Snad největším otazníkem nad pučem, který jak rychle přišel, tak zase odešel je fakt, že podle amerických časopisů The New York Times a The Washington Post je, že americké tajné služby a tedy i Biden a spol o chystaném puči věděli již od 23. června, ale podle nich o něm věděl i prezident Putin a přesto vůbec nezasáhl. Mějme tuto informaci na paměti a můžeme o ní přemýšlet.

2, Prigožin během tažení na Moskvu Putinovi volal, tedy již po Putinově bojovném projevu, ale ten odmítl telefonát přijmout. Zvláštní. Na Moskvu se žene vysoce schopná ozbrojená skvadra a hlava státu nebere svému mnoho let známému telefon, zejména v situaci, kdy by údajně měl být ohrožen nejen on samotný a celý stát.

3, Jediný známý telefonát Putina z odpoledních hodin byl určen  prezidentu Lukašenkovi a vcelku je jasné, o čem se bavili. A to, o čem se domluvili bylo následně realizováno uspokojivě a hladce během několika hodin.

4, "Jak bylo americkým tajným službám stále jasnější, že Prigožin mobilizuje své jednotky uvnitř Ruska, očekávalo se, že jeho pochod narazí na mnohem větší odpor a bude mnohem krvavější," uvedla CNN s odkazem na zdroje . Jeden z úředníků také řekl, že ho „překvapila rychlost dosažení dohody, kterou zprostředkovalo Bělorusko“.

5, Londýnský tisk je ovšem navíc velice znepokojen přesunem Jevgenije Prigožina do Běloruska, protože takový krok vytváří rizika pro severní skupinu ozbrojených sil Ukrajiny a opět staví Kyjev do zóny vojenských rizik.

6, V jiném článku The New York Times ne bez lítosti uvádí: Ukrajina nedokázala využít Prigožinovu vzpouru na bojišti. "Očekávalo se, že se Ukrajina  nepochybně pokusí využít chaosu způsobeného Prigožinem . Ale Prigožinův pochod zároveň nevedl k tomu, že by v pátek nebo sobotu nějaké ruské jednotky opustily své pozice na jižní nebo východní Ukrajině, aby se dostaly k obraně Moskvy," uvedli američtí představiteléKdyž se drama rozvinulo, ve válce nedošlo k žádnému klidu: ruské jednotky v sobotu před úsvitem vypálily na Ukrajinu více než 50 raket.

7, Zatímco naši pětikoaliční trottlové jako Rakušan, Černochová či Lipanský se zesměšňují svými výroky, jako že Rusko je obr na hliněných nohou, že vypukla občanská válka, nebo u Lipanského, že si přiravuje dovolenou na Krymu, v Británii pak naopak realisticky zvažují tvrdí, jak už jsem uvedl diskutují, zda ve skutečnosti přesun Prigozhina do Běloruska naplánoval  Kreml možná s cílem očistit vysoce postavené úředníky, ale také otestovat loajalitu armády a dalších úředníků,“ řekl analytik Michael Bochurkiwa podle Sky News .„Nedovedu si představit, jak pan Prigožin odjíždí při západu slunce na traktoru do Běloruska nebo tam kope brambory. A dodal :Všechno to skončilo příliš rychle a podle mého názoru příliš úhledně. Prigožin velí síle, která početně převyšuje některé země střední velikosti v Evropě. Hranice s Běloruskem je velmi propustná - stále může být použita pro další úder proti Ukrajině a s Prigozinem a jeho taktikou je to docela smrtící, “dodává.

 

Podobný názor sdílí i bývalý náčelník generálního štábu britské armády generál Richard Dannat. „Skutečnost, že odejde do Běloruska, je znepokojující. Pokud kolem sebe udrží bojeschopné síly, pak představuje hrozbu pro ukrajinské křídlo nejblíže Kyjevu. Je docela možné, že Rusko používá Wagnerovce k dobytí Kyjeva,“ připouští generál.

Ať tak či onak, Putin rozhodně nejedná jako někdo, kdo je zahnán do kouta. Asi lze brát úvahy Britů, že chtěl mít Prigožina v Bělorusku, kde může plnit pro Rusko další strategické úlohy, zejména, když se běloruská armáda  nedává zlomit k zapojení do bitev proti Ukrajině.

V každém případě nemusí jít oslabení, ale spíše o posílení Putina.

Putin je velký hráč a rozhodně se nechová jako by prohrál,

 

jiri-vyvadil
Vědět, co v politice nastane, mě baví...

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.