Ján Čarnogurský: Nechceme politické atentáty

čarnogurský ilustrace
21.5.2024 08:09
Na predsedu vlády Roberta Fica politický blázon spáchal atentát. Strieľal Juraj Cintula a chcel predsedu vlády zabiť. Našťastie sa mu to nepodarilo, ale život Roberta Fica bol v ohrození. Život štvornásobného predsedu vlády.

Bol to atentát na politickú silu a stabilitu súčasného Slovenska. Krajinu postihol šok, pretože sa odrazu ocitla v novej realite. V realite, keď zabíjajú ľudí pre politiku.

Médiá sú plné výziev na zmiernenie vyjadrovania, na vstupovanie do seba. Áno, bolo by dobré zmierniť politické vyjadrovania, vstupovať do seba. Nuž, uvidíme, či sa to podarí a na ako dlho.

Výzvy, pokusy o vysvetlenie, historické precedensy sa zväčša pohybujú v rámci Slovenska, prípadne Česko-Slovenska. Ale nezabúdajme, že sme súčasťou väčšieho celku, takmer kontinentu, a čo sa deje na kontinente, neobíde ani nás.

Na Ukrajine zúri vojna a Ukrajina ju prehráva. Prezident Zelenskyj nie tak dávno povedal, že ak Ukrajina prehrá vojnu, bojovníci z Ukrajiny sa prelejú do Európy a potom uvidíme, ako vyzerá vojna. Už aj západní politici (Josep Borrell, Jens Stoltenberg a iní) priznávajú, že prehra na Ukrajine bude mať za následok zásadnú zmenu svetového usporiadania. Západ stratí svetovú hegemóniu.

Také zmeny, nazývané revolúciami, sa vždy rozmenia aj na drobné – na zmarenie a ukončenie množstva individuálnych životov. Národy aj menšie zoskupenia ľudí to buď vedia, alebo aspoň cítia a pochopiteľne sa chcú zmenám vyhnúť. Stupňovanie reči až vyhrážky sú ničím v porovnaní s tým, čo príde. Zmeny chcú privodiť miliardy ľudí. Rusko, Čína, India, Afrika, Brazília. Miliardy. Slovensku sa nepodarí vystúpiť z globálneho napätia.

Ale snažme sa ho u nás predsa zmierniť. Vo Washingtone a v Bruseli vidia jasnejšie ako my, na malom Slovensku, čo svet očakáva. Preto tak tlačia na všetkých, na ktorých majú dosah.

Fico sa im vymykal. Od nástupu Ficovej vlády sa záujem svetových médií o Slovensko najmenej zdesaťnásobil. V atmosfére, ktorá vo svete vládne, pustili na Fica najskôr Michala Šimečku a spol. Šimečka by vyhovel Bruselu vo všetkom. Išlo to akosi pomaly a Juraj Cintula bol dosť hlúpy, aby chcel veci urýchliť.

Robert Fico mal a má najlepšie predpoklady, aby nás nechal čo najmenej zatiahnuť do svetových konfliktov. Sme na jeho strane ľudsky aj politicky a prajeme mu skoré uzdravenie.

Rozdelenie sveta prebiehalo na (západných) hraniciach Československa takmer storočie. Od príchodu Hitlera k moci v Nemecku. Vieme, čo to so sebou prináša a vieme tomu čeliť. Prekonajme preto šok a snažme sa znížiť dopady na nás.

Znížiť dopady znamená aj potrestať Juraja Cintulu podľa zákona čo najprísnejšie. Trest obsahuje tiež generálnu prevenciu, aby iného človeka myšlienky na atentát prešli hneď v zárodku.

Ján Čarnogurský

srspol.sk

 

 

 

 


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.