Proč má Zelenskyj pravdu, když je nervózní z Trumpova návratu

trump zelenskyy ilustrace
16.4.2023 13:55
V amerických mediích začíná narůstat diskuze na téma případného návratu Donalda Trumpa do funkce prezidenta a jeho možného vlivu na ukončení války na Ukrajině. Jeden z posledních časově doslova žhavých příspěvků uvedl portál Newsweak v článku dne 15. 4. autora Brendana Coleho. Je poučný potud, že jej píše jistě mainstreamový redaktor, a tím spíše vynikne, jak dalece mohou být věci v pohybu.

-x-x-x-

Bývalý prezident Donald Trump možná jen zesměšňoval administrativu Joe Bidena v rozhovoru pro Fox News tento týden, když naznačil roli USA v explozích plynovodu Nord Stream v září 2022.

Ale Trumpovo kategorické tvrzení, že "to nebylo" Rusko - stejně jako jeho předchozí vztah s prezidentem Vladimirem Putinem - vyvolává otázku, co by další Trumpovo prezidentství mohlo znamenat pro americkou podporu Kyjeva a prezidenta Volodymyra Zelenského proti agresi Moskvy.

Vzhledem k tomu, že Trump je podle průzkumů favoritem Republikánské strany pro rok 2024, někteří experti řekli Newsweeku, že pokud by znovu vyhrál, panuje nejistota ohledně toho, zda by USA mohly pokračovat v podpoře Kyjeva a co by to mohlo znamenat pro válku, o které řekl, že "by se nikdy nestala", kdyby zůstal prezidentem. Jiní analytici jsou přesvědčeni, že bez ohledu na to, kdo je v Bílém domě, americká podpora Kyjeva se nezmění.

Ale v prezidentských volbách v USA v roce 2024 není nouze o "co kdyby". Patří mezi ně, zda bude Trump vůbec republikánským kandidátem, počet zločinů, kterým čelí v den voleb a jak velký problém bude cena americké vojenské podpory Kyjevu v kampani.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se těší plné podpoře USA v boji své země proti ruské agresi.

"Pokud se Trump vrátí do Bílého domu, bude to katastrofa pro Zelenského a Ukrajinu," řekl Emil Nagengast, profesor politologie na Juniata College v Huntingdonu v Pensylvánii.

Řekl, že je pozoruhodné, jak na tiskové konferenci, kterou Trump uspořádal s Putinem v Helsinkách 16. července 2018, tehdejší americký prezident prohlásil, že jeho důvěra v jeho ruský protějšek je větší než jeho víra v FBI a CIA, pokud jde o tvrzení o vměšování Moskvy do voleb v roce 2016.

Trump a Zelenskyj mají také nahraný telefonátu ze září 2019, kdy ukrajinský vůdce odmítl Trumpovu žádost o vyšetřování syna Joea Bidena Huntera, což vedlo k prvnímu impeachmentu bývalého prezidenta. "Trump si to vzal osobně a nepochybuji o tom, že se chce Zelenskému pomstít," řekl Nagengast Newsweeku.

Ukrajinské zisky ve válce, jako například v Chersonu a Charkově, se spojily s diplomatickým a PR úsilím udržet je v souladu s dopadem, který mají na své spojence. "Nedávný únik tajných dokumentů objasnil koordinaci Ukrajiny s USA v tomto ohledu," řekl Jeffrey Martinson, docent politiky na Meredith College v Raleighu v Severní Karolíně.

"Vyhlídka na návrat trumpistů k moci, nebo alespoň příznivců American First, v Kongresu vedla k urychlení schválení americké pomoci v posledních měsících roku 2022," řekl. "Nevěřím, že by Ukrajina přestala bojovat, ale ztráta americké podpory by definitivně obrátila karty ve prospěch Ruska."

Nedostatek ujištění o americké podpoře by mohl donutit Ukrajinu k "nejistějším, možná zoufalejším opatřením," dodal. "V době konfliktu je zapotřebí každé špetky důvěry, abychom mohli podstoupit obrovská rizika.

"Ty by mohly zahrnovat cílenější atentáty a možná i použití nerozlišujících teroristických útoků."

Randall Stone, profesor politologie na univerzitě v Rochesteru v New Yorku, se také domnívá, že Trumpovo vítězství v příštím roce by mohlo znamenat datum vypršení americké podpory.

"Pečlivá diplomacie, kterou Biden použil k vybudování koalice na podporu Ukrajiny, by se rozpadla," řekl Newsweeku. "Nejistota by se zvýšila, což by zvýšilo pravděpodobnost chybných výpočtů na všech stranách, což by zvýšilo pravděpodobnost přímé konfrontace mezi Spojenými státy a Ruskem."

Trump prokázal určitou míru spokojenosti s Putinem, občas o něm mluvil souhlasně a vychvaloval jejich pracovní vztahy.

Nedávný únik zjevně vysoce tajných amerických zpravodajských služeb také vykreslil mnohem nuancovanější pohled na vojenské schopnosti Ukrajinců a blízkou budoucnost války než optimističtější veřejná prohlášení Bidenovy administrativy.

"Úplný zvrat"?

"Pokud Trump vyhraje volby v roce 2024, bude mít velkou radost z ukončení těsných vztahů s Ukrajinou, které Biden učinil ústředním bodem své zahraniční politiky," dodal Nagengast, což by se podobalo Trumpovu obratu v politice jeho předchůdce Baracka Obamy.

"Zvolení Trumpa by velmi pravděpodobně vedlo k úplnému obratu v přístupu Bidenovy administrativy k rusko-ukrajinské válce - s předvídatelně katastrofickými důsledky pro Kyjev," řekl Andrew Latham, profesor mezinárodních vztahů na Macalester College v Saint Paul v Minnesotě.

Řekl, že Trump, pokud by byl znovu zvolen v roce 2024 a snížil americkou vojenskou podporu, zatímco by se snažil přesvědčit Putina a tlačit na Zelenského, aby přijal dohodu s Ruskem o vlastnictví alespoň Krymu a regionu Donbas.

"To není postoj, který je Ukrajina v současné době ochotna přijmout, ale klesající podpora by je k tomu mohla dotlačit, stejně jako americký prezident, který by byl ochotnější setkat se s oběma stranami a vyjednávat," dodal Eric Martin z Bucknellovy univerzity v Lewisburgu v Pensylvánii, který studoval vývoj ukrajinské občanské společnosti od začátku války. Trumpovo prezidentství v roce 2024 by mohlo zúžit dlouhodobější možnosti americké diplomatické a finanční podpory Kyjevu, tvrdí odborný asistent sociálních věd Minerva University Nick Kenney.

"Myslím, že Moskva by se na Trumpovo znovuzvolení dívala příznivě, zejména pokud jde o diplomatickou možnost," řekl Kenney Newsweeku. "Ukrajina bude cítit tlak, aby na bojišti dosáhla více co nejrychleji, pokud bude Trump zvolen, protože klouzavá cesta pokračující americké podpory bude pravděpodobně klesat rychleji pod Trumpem a jeho republikánskými spojenci v Kongresu."

Ale nic není zase tak jednoduché…

Trump by však mohl čelit těžké bitvě. Zatímco se Trump během svého prezidentství snažil rozvíjet vztahy s Ruskem, čelil konfrontaci ze strany amerického zahraničněpolitického establishmentu, vedení obou stran a zpravodajských agentur.

Tyto skupiny jsou nyní ještě více konsolidované ve své opozici vůči Rusku a jejich podpoře Ukrajiny, řekl Alan Cafruny, profesor mezinárodních vztahů na Hamilton College v New Yorku.

-x-x-x-

Co nám v Česku chybí je otevřená diskuze na téma Ukrajiny. Odlišné a odvážné pohledy v televizích či všech denících naprosto absentují a vše připomíná trvalé vymývání mozků, tak jak jsme je znali před rokem 1989. Co nás může potěšit, že to najednou může bouchnout během jediného týdne…A já osobně se na to rozhodně těším. Bude zábava.

 

 

jiri-vyvadil
Vědět, co v politice nastane, mě baví...

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.