Nečas zpochybnil kvalifikaci Michálka pro práci na Úřadu vlády v Johnově týmu

obrazek
5.5.2011 16:22
Dnešní jednání sněmovny patřilo - jako každý čtvrtek - interpelacím poslanců na premiéra a ministry. Prázdné lavice členů vlády se u Nečasova kabinetu stávají bohužel již folklórem a tak i dnes poslanci ve velké většině promlouvali k prázdným židlím. Jiří Paroubek se v jedné ze svých interpelací dotázal (přítomného) premiéra Petra Nečase, co bude dělat s tím, že si Radek John na svůj nově vytvořený resort s sebou údajně bere Libora Michálka. Nečas pak ve své odpovědi zpochybnil Michálkovu odbornost a jeho slova potvrdil i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

"Dramaturgický tým pana místopředsedy Johna má vedle pana Moroze tvořit i vaším stranickým místopředsedou a bývalým ministrem Drobilem vyhozený šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Ten důvod, pro který byl oficiálně i s vaším souhlasem odejít, je údajné naprosté manažerské selhání v čele tohoto fondu, možná dokonce i něco jiného," řekl Jiří Paroubek ve své interpelaci.

Premiér Nečas ve své odpovědi obavy Jiřího Paroubka z angažmá Libora Michálka překvapivě sdílel. "Co se týče pana Michálka, zda bude nebo nebude pracovat na Úřadu vlády v útvaru pana místopředsedy Johna, já musím říci, že jsem tuto informaci zaznamenal pouze v rámci médií, nemám ji ani oficiálně ani polooficiálně. Mohu pouze prohlásit, že na základě auditů, které byly provedeny např. na Státním fondu životního prostředí v otázce programu Zelená úsporám, by mohlo být to, kdybych doporučoval např. pana Michálka panu Johnovi do jeho útvaru, být bráno jako má intrika vůči panu místopředsedovi Johnovi vzhledem k tomu, jaké manažerské výsledky byly panem Michálkem předváděny v rámci programu Zelená úsporám na Státním fondu životního prostředí. Čili já chci tady jenom znovu zopakovat, že nemám žádnou oficiální informaci o panu Michálkovi a o jeho případném angažmá v útvaru pana místopředsedy vlády Johna," odpověděl Jiřímu Paroubkovi předseda vlády.

Podobně se na adresu Libora Michálka vyjádřil i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. "Celá řada pochybení, a jednotlivé audity jich shledaly celkem 73 pro celý proces Zelené úsporám, tak řada z nich proběhla již za vedení pana Michálka," řekl ministr životního prostředí. "Tedy mohu-li já říci za sebe a jako člověk, který u toho nebyl a je jen pozorovatelem těch věcí poté, co získávám to dědictví a snažím se ho řešit, tak musím říci, že bych byl oslněn a nadšen manažerským způsobem řízení tohoto fondu, a teď férově říkám v prvním, ale i v druhém pololetí loňského roku, tak nejsem," doplnil Tomáš Chalupa.

Nabízí se otázka, jak je možné, aby vicepremiér pro boj s korupcí Radek John Libora Michálka na svém úřadu opravdu zaměstnal, pokud i předseda vlády a ministr životního prostředí zpochybnili jeho kvalifikaci a odbornost.


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Komentáře

antoninsebek

Děkuji. To jsem potřeboval před usnutím jako sůl.

karel-nizbor

Pane Šebku, asi bych Vám poradil, abyste si článek přečetl ještě jednou. Nejedná se přeci o žádnou obranu Radka Johna, ale naopak kritiku za to, že ti onen neschopný exministr vnitra, který dostal trafiku, na svůj pseudoúřad bere nekompetentní lidi...

Opravdu radím, přečtěte si článek pořádně ještě jednou.

antoninsebek

Omlouvám se za dotaz, protože něčemu tady nerozumím:

Radek John je náš přítel nebo náš nepřítel?

Možná bych měl zapomínat (a zřejmě hodně rychle), protože donedávna byl pan Radek John prezentován pouze negativním směrem. Omlouvám se "novému příteli" Radku Johnovi, ale pamatuji si na označení typu "neschopný, nekompetentní, kryjící cosi negativního" apod. Vzpomínáte si na to? Nebo se mi to jenom zdálo?

A najednou je to oběť, které je bráněno vzít někoho na svoji palubu? Na palubu lodi, která ještě před týdnem byla označena jako "trafika, zbytečně zatěžující státní rozpočet"?

Prosil bych znalce, aby mi to nekomplikovali. Stačí mi to jednoduše. Jsem ten typický obyčejný člověk. 

Proč už není náš nepřítel a už je náš přítel?

Děkuji.