Maďarské referendum o pomoci Ukrajině

billboard maďarsko jpg
22.11.2023 15:57
Maďarský premiér Orbán se rozhodl zeptat lidí, zda chtějí pomáhat Ukrajině. Evropská unie a zejména její byrokratická centrála v Bruselu je tím pohoršená. Jestliže Maďaři v této celostátní konzultaci financování Kyjeva odmítnou, získá předseda vlády Viktor Orbán mandát k odmítnutí unijního financování Kyjeva. List Financial Times dodává, že další pomoc Ukrajině spojil s uvolněním bruselských fondů pro svou vlastní zemi.

 „Referendum“, které bude trvat do konce ledna a uskutečňuje se písemnou nebo elektronickou formou, má celkem jedenáct otázek. „Další otázky odhalují Maďarům všechny záměry Budapešti a poskytují příležitost k jejich zhodnocení. To jsou záměry: Maďarsko by chtělo omezit plány EU na přidělování nových velkých zásilek zbraní do Kyjeva, Budapešť je proti tomu, aby se do Kyjeva posílalo stále více balíků peněz. A posledním bodem jsou dvě zásadně důležitá nevojenská témata: Budapešť je proti ujišťování Ukrajiny o jejím budoucím členství v EU, navíc se Orbánovi líbí myšlenka zastavit dovoz ukrajinského obilí,“ uvádí anglický deník.

V článku se dále píše, že Orbán zesílil tlak na své unijní kolegy před prosincovým summitem, na kterém bude moci vetovat dodatečnou pomoc Ukrajině, pokud nebudou rozmraženy prostředky určené pro Maďarsko. V dopise předsedovi Rady EU Charlesi Michelovi, který získal list The Financial Times, se maďarský lídr zeptal, zda jsou „vojenské vítězství Ukrajiny a vojenská porážka Ruska“ stále považovány za „realisticky dosažitelný cíl“. Orbán vyzval ostatní představitele EU, aby přehodnotili účinnost pomoci Ukrajině a sankcí proti Rusku.

„Svým dopisem se Orbán snaží podkopat každý aspekt politiky EU vůči Ukrajině,“ řekl jeden evropský diplomat Financial Times. „Každý v Bruselu chápe, že se to děje jako součást dalekosáhlé strategie. Maďarsko chce získat vliv na EU v boji o finanční prostředky zmrazené orgány EU. EU zdržela financování Budapešti v hodnotě 30 miliard eur kvůli údajným mezerám v právním státu a nedostatkům v boji proti úplatkům.

Brusel těžce nese fakt, že Viktor Orbán stojí na straně „nacionalistických“ stran v Evropě, zejména Národní shromáždění“ ve Francii v čele s Marine Le Pen, ale ještě horší je prý, že otevřeně obhajuje návrat Donalda Trumpa do funkce amerického prezidenta a aktivně se účastní jeho konzervativních akcí na obou stranách Atlantiku. V posledních dnech navíc vláda financuje celomaďarskou billbordovou kampaň. Po celém Maďarsku visí portréty předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové a Alexe Sorose, syna amerického finančního spekulanta George Sorose. Pod nimi je oznámení: "Netancujme na jejich melodii."

Připomeňme, že před evropskými volbami v roce 2019 Fidesz nechal vylepit billboardy s portrétem Jean-Clauda Junckerse spolu se Sorosem starším. Vzhledem k židovskému původu Sorose byla celá kampaň označena za antisemitskou a byly vytvářeny paralely s nacistickými plakáty z druhé světové války. Tato kritika nakonec vedla k vyloučení Fidesz z frakce Evropské lidové strany v Evropském parlamentu.

O víkendu byl Orbán znovu zvolen do čela vládnoucí strany Fidesz, což je funkce, kterou zastává od počátku 90. let. Slíbil, že „řekne ne bruselskému modelu Evropy“ a slíbil, že bude proti „invazi migrantů“ i proti „předčasnému členství Ukrajiny v EU“.

Analytik German Marshall Fund Daniel Hegedus považuje podle Financial Times billboardovu kampaň za předzvěst, že Orbán je připraven posunout konfrontaci s EU na novou úroveň. Dodejme, že pro Brusel jde o složitý problém, kdy "ústupky" by ztratil  tvář. To samé však hrozí, jestliže by Evropská unie nějakým způsobem obešla požadavek jednomyslnosti, přičemž takaové úvahy se již vedou.

 

 

 


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.