Kdo zaplatí účet?

military us flag
20.8.2024 10:25
„Myšlenka „boje na více frontách“ je pro vojenské stratégy jen zřídka dobrou zprávou. Historie ukazuje, že země, které se snaží angažovat na několika frontách, nebo dokonce jen na dvou, často čelí katastrofálním výsledkům. Přesto v USA sílí volání obhajující zapojení do tří souběžných válek,“ uvádí v redakčním komentáři vlivný čínský deník a portál „Global Times“.

„Nejnovější hlas pochází od Alexe Karpa, generálního ředitele softwarové společnosti Palantir pro těžbu dat, která je známá svou prací v oblasti obrany a zpravodajství. Varoval, že USA možná budou muset v budoucnu vést válku ve třech různých divadlech – s Čínou, Ruskem a Íránem. I když navrhoval, aby Pentagon pokračoval ve vývoji autonomních zbraní plnou rychlostí, přinesl zvláštní perspektivu. – začíná redakční text.

"Myslím, že jsme ve věku, kdy jaderné odstrašení je ve skutečnosti méně účinné, protože je velmi nepravděpodobné, že by Západ použil něco jako jadernou bombu, zatímco naši protivníci ano," kvůli "morální disparitě," uvedl Karpa.  Když řekl, že je velmi nepravděpodobné, že by Západ použil jadernou bombu, mohl zapomenout, že USA jsou jedinou zemí na Zemi, která v době války použila jaderné bomby – připomíná čínský list.

Dále ve svém komentáři uvádí:

Hovoříme-li o morálním nepoměru, mezi pěti jadernými mocnostmi je Čína jedinou zemí, která uplatňuje politiku zákazu prvního použití jaderných zbraní.

Na druhou stranu USA se zdráhaly o této iniciativě vůbec uvažovat.

Předstírání „morálky“ je pouhou kouřovou clonou. Skutečnou hnací silou americké rétoriky válečných štváčů je vojensko-průmyslový komplex.

Prosazují konflikty, aby zvýšily své zisky, zvýšily prodej zbraní a podpořily růst souvisejících vojenských odvětví. Válka je jejich věc.

Nemohly se starat o výsledky konfliktů, pokud mohou prodávat zbraně. Proto pro svou chamtivost udržují neustálý proud teorií hrozeb.

Palantir, který staví „pokročilá softwarová řešení obrany pro USA a spojenecké vojenské síly“, je součástí velkého vojensko-průmyslového komplexu.

Letos v květnu americká armáda udělila Palantir Technologies kontrakt ve výši 480 milionů dolarů na rozšíření nástroje pro analýzu dat a rozhodování pro více vojenských uživatelů po celém světě, včetně pěti bojových velitelství: americké centrální velitelství, evropské velitelství, indicko-pacifické velitelství, severní velitelství a Velitelství dopravy.

V únoru časopis Time uvedl, že Palantir patří mezi technologické giganty, kteří „proměnili Ukrajinu ve válečnou laboratoř AI“. Zdá se, že Palantir není spokojen; chce více válek, aby nakrmil svůj větší apetit.

Jak však americký vojensko-průmyslový komplex stále rozdmýchává plameny, vyvstává nevyhnutelná otázka: kdo zaplatí účet za tři války?

Pro Washington už podpora Ukrajiny napíná zdroje. Po vypuknutí izraelsko-palestinského konfliktu byly do Izraele přesměrovány i dělostřelecké granáty určené pro Ukrajinu. Nemluvě o tom, že pomoc Izraeli jen prohloubila mezinárodní reputaci a morální dilemata USA. Jak mohou USA zvládnout třetí frontu v Pacifiku, když už jsou dvě fronty v nepořádku?

A závěr komentáře Global Times?

Ti, kteří propagují války na třech frontách, by si měli prostudovat vojenskou historii, aby pochopili, jak takové konflikty obvykle končí. V průběhu historie síly, které se zapojily do válek na více frontách, často skončily poraženy. Pokud by se USA zapojily do tří souběžných válek, je pravděpodobné, že by vojensko-průmyslový komplex prosperoval, zatímco hlavní tíhu utrpení by nesla země jako celek.

Global Times (kráceno)

Připravila J. Putzlacher

 

 

Ilustrační grafika

 

 

 

 

 

 

 


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.