Bloomberg: Jak řadoví zaměstnanci pomohli znovu vybudovat americký automobilový průmysl

obrazek
23.1.2014 09:35
Detroit byl od počátku dvacátého století domovem nejslavnějších světových automobilek. Společnosti Chrysler, Ford a General Motors, kterým se přezdívá Velká trojka, v roce 2009 postupně vyhlásily bankrot a okolí továren dlouhé měsíce připomínalo apokalypsu. Bylo těžké si představit, že by se toto místo někdy znovu těšilo podobné slávě jako dříve. Největší americké automobilky se však jedna po druhé začaly postupně stavět na vlastní nohy a za rok 2013 hlásí rekordní zisky.

Keith Naughton pro agenturu Bloomberg popsal současnou situaci automobilového průmyslu v USA. Uvedl, že v červnu roku 2009 zkrachovala v Detroitu, kolébce amerických automobilek, poslední z nich – Chrysler. Před znovuotevřením této důležité automobilky se jednoho dne skupina vedoucích pracovníků a řadových zaměstnanců rozhodla vzít péči o okolí továrny do vlastních rukou. Do aut naložili sekačky a společně postupně okolí továrny před návratem zaměstnanců zvelebili. „Jak jistě víte, vyhlásili jsme bankrot, pokusme se ale tak nevypadat“, cituje agentura jednoho z manažerů automobilky, Richarda Owusu.

Jeep je minulost, ať žije nový Grand Cherokee

Před sedmnácti lety, když Chrysler otevřel svoji továrnu v Jefferson North, očekávali všichni pouze úspěch. Továrna byla vybudována za účelem vyrábění pouze jednoho jediného modelu – Jeep Grand Cherokee. Tento typ vozu Chrysler přebral od společnosti American Motors Corp., která původně při výrobě plánovala pokračovat ve stylu tradice Jeepu jako armádního terénního vozidla.

Chrysler se však rozhodl pro úplně nový design. Verzi Jeep s náhonem na všechny čtyři kola, okázalým interiérem a výkonným motorem V-8. Předseda představenstva Chrysleru Lee Lacocca novou verzi pojmenoval Grand Cherokee. Učinil tak v návaznosti na terminologii, kterou užíval pro městskou dodávku Dodge Grand Caravan, píše Bloomberg.

Lalocca se obával, že by prodejci nebyli schopni prodat všech 180 000 vozů Grand Cherokee, které měla automobilka potenciál vyrobit, a proto objednal výrobu jeho Dodge verze. Tento model však nikdy nespatřil světlo světa. „Pořád jsme to zdržovali a zdržovali a on byl stále více a více naštvaný. Ve chvíli, kdy konečně došlo k představení Grand Cherokee, jsme měli vyprodáno,“ odcitovala agentura Bloomberg současného prezidenta Chrysleru Boba Lutze.

Ideální vůz pro americký baby boom

Luxusní Jeep byl představen v tu pravou chvíli a byl přesně tím, co v té době americká veřejnost potřebovala. Vůz dokonale uspokojoval potřeby nových rodičů, kteří hledali vhodný vůz pro dojíždění do nákupních center a dovážení dětí na zájmové kroužky. Do roku 1995, tři roky poté, co došlo k otevření automobilky Jefferson North, závod produkoval více než tři sta tisíc vozů Grand Cherokee ročně a Chrysler zaznamenával rekordní čísla. Bloomberg opět cituje Boba Lutze: „Hovoříme o hotovém stroji na peníze!“.

Americká SUV jako priorita

Ohromný pád, který nastal v roce 2008, všichni čekali. Nikdo ale nebyl připraven na jeho závažnost. Oblíbené vozy jako Grand Cherokee udělaly z Chrysleru, General Motors a Fordu nejbohatší automobilové producenty na světě.

Bloomberg uvádí údaje získané od agentury AlixPartners LLP o výdělcích těchto společností mezi lety 1995 až 1999, které dosahovaly 72 miliard dolarů. To bylo více, než vydělaly všechny ostatní automobilky světa dohromady. Tyto obrovské úspěchy umožnily společnostem poskytnout svým zaměstnancům mimořádně lákavé smlouvy a vložit velké množství finančních prostředků do výroby dalších SUV a současně tak přenechat trh výrobcům osobních automobilů z Asie a Evropy.

Velká trojka oslabuje

S blížícím se koncem dvacátého století se tato strategie začala ukazovat jako neefektivní. Zbytečné náklady na práci a rostoucí ceny ropy postupně oslabily zisky Velké detroitské trojky. Společné zisky se v letech 2000 až 2004 dostaly na 13 miliard dolarů, zatímco asijské a evropské automobilky vydělaly dohromady 125 miliard dolarů. „Tento vlak řítící se vstříc útesu bylo možné sledovat již dvacet let. Všichni věděli, že k tomu jednou dojde. Akorát jsme nevěděli kdy,“ řekl agentuře Blomberg ředitel společnosti AlixPartners John Hoffecker, který detroitské General Motors pomáhal s reorganizací.

Z vrcholu k volání o pomoc...

K pomyslnému nárazu došlo s pádem Lehman Brothers v září 2008 a následnému kolapsu světové ekonomiky. Detroitu docházely postupně peníze, až nakonec musel žádat Washington o finanční pomoc. Všechny tři automobilky pomalu ale jistě směřovaly k bankrotu.

Bloomberg cituje někdejšího místopředsedu představenstva General Motors, který prohlásil, že „pokud bychom nechali zkrachovat General Motors a Chrysler, Ford by je rychle následoval“. Všechny tři automobilky tak postupně musely požádat stát o pomoc.

...od bankrotu zpět na vrchol

V současné době, více než pět let po pádu Lehman Brothers, se americký automobilový průmysl dostal z bankrotu zpět na vrchol. Americká vláda prodala 9. prosince minulého roku poslední část akcií, které držela. Akcie ten samý měsíc dosahovaly historických hodnot. Následující den došlo ke jmenování první ženy na pozici generální ředitelky GM. Mary Barraová, stejně jako její otec, se do čela automobilky vypracovala z nejnižších pozic.

Cesta detroitských automobilek zpět na vrchol trvala mnohem kratší dobu, než bylo předpovídáno. Bankrot donutil GM a Chrysler ke spolehnutí se na stát. Zakladatelská rodina automobilky Ford byla donucena se celoživotně zadlužit. Z této situace však postupně vzešly tři rostoucí společnosti, které během posledních tří let vydělaly 55 miliard dolarů a prodávají více vozů, než v době od roku 2007.

Méně vozů za více peněz

V roce 2006, kdy v USA došlo k rozmachu prodeje automobilů značek GM, Ford a Chrysler, výrobci vozů na každém prodaném modelu jen ztráceli peníze. A to kvůli příliš vysokým nákladům, cituje Bloomberg Centrum pro automobilový výzkum. Kristin Dzickzeková, analytička Ann Arbor, říká, že "v tom spočívá ta dnešní velká změna. Tedy prodávat méně aut, ale vydělávat více peněz."

Zisků začaly postupně dosahovat společnosti, které radikálně restrukturalizovaly své podnikání, snížily své dluhy a stav zaměstnanců a začaly novým zaměstnancům platit poloviční plat než dlouholetým zaměstnancům. Detroitská trojka se také rozhodla do čela produkce postavit své nejlepší vozy, za které si nyní zákazníci připlatí více než za dříve svou cenou hrůzu nahánějící zahraniční vozy.

Například populární Ford Fusion se prodává za 27 444 dolarů, což je o 3 251 dolarů více, než za kolik si lze pořídit Toyotu Camry, cituje Bloomberg Kelley Blue Book, webový server, kde je možné porovnat ceny vozů. Bob Lutz, který pracoval za poslední půlstoletí ve všech třech detroitských automobilkách, Bloombergu řekl: "Najednou se to otočilo, z ničeho nic jsou Japonci pozadu.“

Pád Velké trojky obrazem krize amerického průmyslu

Bloomberg upozorňuje, že pád a následný vzestup Velké detroitské trojky rezonuje i pro ostatní americký průmysl. Jedná se o připomínku toho, že velikost podniku není synonymem jeho síly. Po dosažení dna se vedoucí těchto automobilek opět vrací k tomu, co stálo za úspěchem otců zakladatelů těchto společností a tím, co je inspirovalo. Totiž nadšení pro design a vynalézavost.

Bloomberg opět cituje Boba Lutze, který krizi amerického průmyslu vnímá velmi otevřeně. "To, co se stalo v Detroitu, bylo pouze odrazem toho, co se dělo s veškerým americkým průmyslem. Vždy existovala přehnaná představa o důležitosti a síle amerického průmyslu, ve skutečnosti se však s každým desetiletím americký průmysl stával slabším a slabším,“ tvrdí Lutz.

Ztělesnění znovuzrození Chrysleru: Jefferson North

Bloomberg popisuje, že motorem, který nyní žene Detroit opět vstříc velkým úspěchům, je automobilka Chrysleru Jefferson North. Tato továrna se stala jakýmsi symbolem znovuzrození detroitského automobilového průmyslu.

Po vyhlášení bankrotu v roce 2009 byla její budoucnost nejistá, od té doby se však počet jejích zaměstnanců více než ztrojnásobil z méně než čtrnácti set zaměstnanců na dnešních čtyři a půl tisíce. Před čtyřmi roky Chrysler produkoval 60 584 vozů, v roce 2013 se již jednalo o 325 000 vozů. Automobilka přešla na dvacetihodinový provoz sedm dní v týdnu a stále není schopna uspokojit poptávku po nejpopulárnějším modelu Grand Cherokee.

Nejvýdělečnější automobilka na světě

Chrysler přišel během krize s úplně novým modelem Jeep Grand Cherokee, výkonným vozem s nízkou spotřebou paliva. Vyrábí se pouze v automobilce Jefferson North a odtud se expeduje do 126 zemí světa včetně Číny, kde se podle Bloombergu jeho cena v plné výbavě pohybuje okolo čtvrt milionu dolarů.

Bloomberg dále uvádí, že odborníci odhadují, že Chrysler na každém z vozů vydělá průměrně deset tisíc dolarů, což z Jefferson North činí nejvýdělečnější automobilu světa. Úspěch tohoto modelu je přisuzován kombinaci nízkých nákladů na pracovní sílu, vysoké produktivitě a luxusu tohoto modelu, za který si automobilka může účtovat od šedesáti tisíc dolarů výše. Podle Bloombergu Chrysler odhadoval, že za rok 2013 vydělá okolo 2,2 miliard dolarů.

Vděčí zaměstnancům

Bloomberg si klade otázku, co stálo za úspěchem Jefferson North a dalších automobilek Velké detroitské trojky. Jak je možné, že se tak rychle dostaly zpět na vrchol? Odpověď nachází v názoru, že pokud se na problematiku zadíváme blíže, zjistíme, že za jejich úspěchem v žádném případě nestojí George W. Bush, Barack Obama či generální ředitelé těchto automobilek. Za tento obrovský úspěch mohou automobilky vděčit osobám, jako jsou Richard Owusu, Jason Ryska, Tyyona Clarková a Napoleon Wright. Tedy zaměstnanci těchto automobilek.


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.