Většina lidí vítá přímou volbu prezidenta; hlavně, aby měl v pořádku finance

obrazek
14.2.2012 13:09
Minulý týden schválená přímá volba prezidenta je mediálně vděčným tématem. Většina obyvatel tuto možnost vítá. Výsledek výzkumu CVVM z ledna tohoto roku konstatuje, že si přímou volbu, ve které by měli možnost hlasovat všichni voliči, přeje 61% lidí. Pro volbu prostřednictvím shromáždění volitelů se vyjádřilo dalších 13% a jen 17% podporuje stávající systém volby v parlamentu.

Podle aktuálního výzkumu SC&C pro Českou televizi by úspěšný kandidát měl mít zejména jasné majetkové poměry a mezinárodní kredit. Téměř polovina (46%) obyvatel tvrdí, že jim v případě prezidenta nezáleží na pohlaví. Jen o něco menší (44%) je skupina, která upřednostňuje muže a pouhá desetina by dala přednost dámě. Bývalé členství v KSČ je pro 40% obyvatel důvodem k odmítnutí podpory takovému kandidátovi. Šest lidí z deseti s tím však problém nemá.

Další zajímavé zjištění přináší v této souvislosti výzkum CVVM. Jen zlomek obyvatel se podle něj domnívá, že vhodným kandidátem na prezidenta je předseda (2%), nebo člen (5%) nějaké politické strany. Pětina se domnívá, že by to měl být člověk působící dosud mimo politickou scénu. Největší část 35% obyvatel si myslí, že ideální kandidát by měl být nestranný a nezávislý politik, což je docela vzácný druh zejména na národní úrovni. Podle třetiny dotázaných na politickém pozadí kandidáta nezáleží.

Ve společnosti převažuje názor (55%), že prezident by měl zasahovat do činnosti vlády jen v omezené míře. Téměř čtvrtina (23%) by prezidentovi přiznala ještě menší kompetence a do činnosti vlády by ho nenechala zasahovat vůbec. Naopak silného prezidenta, který řídí vládu, si aktuálně přeje 16% obyvatel, co je nejvíce za sledované období od roku 2002.

Podle pětiny (18%) by se měl prezident věnovat zejména obecnějším otázkám morálky. Čtyři z deseti obyvatel se v tomto případě domnívají, že by měl, ve výjimečných případech, řešit také konkrétní společenské problémy. Aby prezident trvale řešil konkrétní problémy, upřednostňuje 36% lidí.

O konkrétních kandidátech na úřad prezidenta se mluví již déle, platí to zejména o Karlu Schwarzenbergovi, Janu Švejnarovi anebo o Janu Fischerovi – ten má aktuálně podle bleskového průzkumu Median aktuálně podporu nejvyšší, volila by ho třetina těch, kteří se k volbám chystají.

Anketa čitatelů na frekventovaném serveru aktualne.cz zas favorizuje Miloše Zemana, který se, zřejmě opět od parlamentních voleb, pokusí o comeback. Velkou pozornost médií patří Tomiovi Okamurovi, který je mezi kandidáty nováčkem, avšak jeho jméno je v této souvislosti zmiňováno již minimálně od podzimu loňského roku. Hodnotit poměrné šance jednotlivých kandidátů na základě indikativních údajů s předběžných průzkumů, sond a anket je předčasné. Začínají se sice rýsovat možní favorité, avšak oficiální kandidaturu zatím ohlásil jenom Jan Fischer. V této souvislosti totiž bude ještě nutné schválit prováděcí zákon, který upraví podrobnosti ohledně navrhování kandidátů, vyhlašování a provádění volby, vyhlašování jejího výsledku a možnost soudního přezkumu.

peter-kokavec
sociolog, analytik politické strany LEV 21
Klíčová slova: analýza, prezidentská volba

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.