Vadí extremista ve školství?

1.3.2011 18:16
Minulý týden se provalilo na ministra školství Josefa Dobeše, že hodlá dosadit za svého prvního náměstka Ladislava Bátoru, bývalého lídra kandidátky extremistické Národní strany. Připomenu, že tato strana se svého času nerozpakovala mluvit např. o „konečném řešení“ romské otázky a nebo vytvářet paramilitantní stranické uskupení, tzv. Národní gardu. A pan Bátora sám se chlubí svými bigotními názory, ze kterých dýchá neosvícená minulost. Např. že má raději stařičkého Františka Josefa I než reformátora Josefa II., národní pospolitost než občanskou společnost.

Když média začala vytahovat na světlo opravdu svérázné názory tohoto člověka, který měl údajně stanout ve vysoké funkci na ministerstvu školství, zastal se ho – a to docela bojovně – prezident Václav Klaus. Podle mého názoru zcela nepřiměřeně tuto diskusi přirovnal k rasově podmíněné a hystericky semitofobní hilsneriádě, ve které se na obranu nespravedlivě obviněného žida Leopolda Hilsnera z rituální vraždy na Anežky Hrůzové v Polné. angažoval T.G. Masaryk.

Koketování s  pravicovým extremismem samozřejmě není úplně nové, se zástupci Národní strany svého času jednal i předseda ODS Mirek Topolánek. Vystrčit člověka s takovou minulostí až do vedení českého školství je ovšem něco nového. To nemá s vlastenectvím nic společného. A srovnávat kritiku Národní strany s vlnou antisemitismu je míchání hrušek s jablky. Myslím, že v tomto případě se prostě prezident V. Klaus zásadně mýlí. Vzdělaného člověka, jako je Václav Klaus podobné příměry ho nejsou hodny. Takhle se TGM nepřiblíží.

Tady nejde o diskriminaci člověka za jeho názory (ani za jeho etnický původ). On není neprávem, obviněn z vraždy. Pouze je kritizována jeho neúcta k občanské společnosti a to, že se mu dle jeho vlastního vyjádření protiví slova jako pokrok, ekumenismus či antidiskriminace. To už není jen konzervativní pohled na svět. Jde o to, že je problém, aby člověk s tak extrémními názory pracoval na špičkovém místě právě na ministerstvu, pod které spadá vzdělání a výchova.

Pokud otevřeně nemluví o násilí na jiných, má na své názory, třeba i krajní, právo. Druzí ale mají právo se k nim kriticky vyjádřit. To není žádná hyperkorektnost. Aspiruje-li někdo do vysoké státní funkce, měl by být schopen podrobit se veřejnému „grilování“. A i z mého pohledu jsou jeho názory opravdu na hraně. Už to, jak se negativně staví ke vštěpování znalostí mládeže o antikoncepci, je na pováženou. Různé netolerantní až xenofobní výroky také nemluví v jeho prospěch. To mohou tvrdit Klausovi věrní souputníci jako je pan Petr Hájek či věčná kandidátka do všemožných funkcí paní Jana Bobošíková, co chtějí.

Mít výhrady ke jmenování takového člověka je zcela legitimní. Myslím, že ani prezident nemá právo kritické názory okřikovat a přirovnávat je k štvavým antisemitským kampaním 19. století. Nejde o svobodu slova, ale o uvážlivé obsazování vysokých funkcí. Po schválení pana Jocha do funkce poradce pro lidská práva by to byla další ukázka personální necitlivosti současné vlády. Pokud s tím má problém sám premiér Nečas, zdá se, že jemu snad alespoň zbytek určitých rozumných instinktů ještě zbyl. Vytýkat je mu možno mnohé, ale ne to že se mu nechce nechat se tlačit ještě více k pravému okraji.

jiri-dolejs
Ekonom a politik. V letech 1994-2002 členem zastupitelstva hl. m. Prahy, od roku 2002 poslanec Parlamentu ČR.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Komentáře

jiri-dolejs
vzdělání je důležité, ale samozřejmě nechrání před vším - xenofobii slouží i vzdělaní lidé : takový Petr Bakalář dokládá méněcennost Romů vědecky, tedy geneticky, pan Irving zase zpochybňuje holocaust na poli historické vědy. Nakonec jde zrelativizovat všechno. Náckové z Národní strany obhajují svůj předvolební spot s černou ovcí vyhnanou z bílého stáda jako legitimní názor nA migrační politiku. A jejich nechvalné "Endlosung" prý není vystěhovávání cikánů do Indie, ale jen pomoc romským spoluobčanům koordinovat jejich vystěhovalectví nejlépe do některého ze státu Indie.
racek
Ano, shodneme se.
dodal bych, pan Bátora má několik vysokých škol. Ukončených. Jistě je tedy člověk vzdělaný, otázka je, co s tím vzděláním dokáže dělat. Poznal jsem spoustu takových lidí. Většinou byli v praxi nepoužitelní. Nic proti vzdělání, jistě.
jiri-dolejs
pane racek, vy ho nepovažujete za vhodnou postavu a já přímo netvrdím že je fašista - takže se vlastně shodneme. Ta nevhodnost na náměstka MŠMT je zejm. v přihlásení se k politice Národní strany, která je extrémistická. To jeho rozevláté antipokrokářství je už jen na dokreslení ...
racek
Já, pane Dolejš, pana Bátoru za vhodnou postavu pro jeho politickou činnost nepovažuji. Ale opravdu si nejsem jistý, že je fašista. Řekl bych, že není. Jenom jeho názory jsou značně nejisté a rozevláté a bohužel, celé jeho chování a dosavadní činnost.
To jsem ale už napsal, víte?
miluna
pravice správně cítí, že její nadvláda nad veřejným prostorem daná díky pohybu davu od jedné politické zdi ke druhé pomalu končí i když média dělají co mohou.. a tak je nutné se rochu zfašizovat a dav umravnit žádoucím směrem právě touhle variantou utočící na ještě nižší pudy voličů a jejich podvědomé negativní reakce strachu, averze atd.., že se tím jako celá společnost posuneme do ještě větší hrobky duality je jim jedno ...hlavně když to bude ještě chvíli sypat a moc bude ještě chvíli jejich... proč nikdo z nich nechápe že to co zaseje nakonec taky sklidí, je mi záhadou:-) Gadaffi by moh vyprávět:-) mějte se, ať je ta Vaše sklizeň dobrá:-) M
jiri-dolejs
Myslíte, že by mohl být dnes v Německu v čele nějakého ministerstva člověk veřejně se hlásící k nacionálně socialistické straně ?
I státní správa se musí starat o určitý druh hygieny a náměstek je velmi vlivná funkce (někdy více než post ministerský). Tohle vše Klaus svým vystoupením relativizuje a haiderizace poměrů není zas tak nic astronomicky vzáleného.
I když měl premier možná jiné pohnutky, tak myslím, že Nečasovo rozhodnutí bylo na místě. Bátorymu nikdo myšlení nekontroluje - pouze nebude náměstkem na školství.
Nemusel by být v práci hned zřejmým xenofobem. Ono i to, že by tam třeba prosazoval zákaz sexuální výchovy či snižoval osvícenecké vykročení k občanství by byl docela problém.
racek
No, víte, co si myslí státní úředník PO PRÁCI, je jeho věc. Co si myslí V PRÁCI, to už jeho věc není. Tam rozhoduje odbornost. Nicméně, odbornost tedy asi nijaká (na náměstka ministra je odbornost hlavní kvalifikací, to nemá být politik) a jeho činnost politická je jistě velice kontraverzní, takžee vhodnou osobou opravdu není.
S tím fašismem asi máte pravdu, ale on je zastoupen úplně jinde a se strany, kde by to člověk nečekal. Kontrola myšlení, víte? Tam to začíná. A na to upozornuje vlastně Klaus a v tom má velikou pravdu.
jiri-dolejs
omlouvám se, že se mi do jeho jména Bátora nějakou přesmyčkou dostává jméno a la Erzsebet Bátorhy, nic tím nechci naznačovat. Také nemám rád když se mně lidé dělají tu Hořejše tu Dolejšího.
jiri-dolejs
co vím, tak pan Bátory studoval obchodní fakultu na VŠE a také práva na UK, krátce také učil na jakési VOŠce. Ale o to nejde - ten rozruch vznikl kolem jeho politickým inklinacím. Nevadilo by ani, že prošel už čtyřmi stranami ČSS (vzpománá na něj např. pan Vyvadil), dále NSS, ODA a nakonec Machova SSO. Jeho národně konzervativní přesvědčení ho dovedlo i na kandidátku paní Bobošíkové (Suverenita).
Problém je skutečně že buď nechce nebo neumí domyslet kde je hranice otevřeného extremismu - to je případ té Národní strany (kdysi jí šéfovala pí Edelmanová) za kterou kandidoval ve volbách v roce 2006 a neuměl to nyní rozumně vysvětlit. Ta se prakticky nelišila od zakázané Dělnické strany páně Vandasovy. Po té mu pouhé konzervativní a vlastenecké názory lze těžko věřit.
Je to spíš jepičí kauza, ale je dobře, že bylo rychle reagováno a s tímto výsledkem. O žádný "berufsverbot" snovaný prašivými humna-rightisty nejde, pouze o preventivní reakci veřejnosti, která nechce růst vlivu nacistů.
racek
Názory pana Bátory jsou takové jako pana Jocha, tedy poněkud mimo a poněkud na hlavu. A to mi nijak nevadí, protože tohle si myslí o nich drtivá většina lidí. Konec konců, ať si myslí každý co chce. No a co ten Dobeš? No, je dobře, že víme, co si myslí jeho poradce. Nebo náměstek. Myslí totiž asi stejně, když si je zvolil... Totéž pan Nečas. Alespoň víme, co si myslí skutečně, zrovna ve chvíli, když nemlží ...
Tedy, ne že by nám to teď nějak pomohlo. Volili jsme totiž 118...

Mě vadí jiná úplně věc, jaké má ten člověk předpoklady pro výkon funkce? Praxi, zkušenosti, vzdělání?? Pracoval někdy ve školství? Vedl někdy kolektiv lidí a jak úspěšně? Umí vystupovat a hájit zájmy svěřeného úřadu (co jsem viděl v televizi, neumí hájit ani sebe...)? Má nějakou koncepci nebo alespoň tuší, do čeho jde?