Huawei sankce neudusily

huawei
4.9.2023 14:59
Washingtonu se nedaří záměr bránit Číně v přístupu k čipům, které jsou v menším než osmiletém odstupu za světovou špičkou. Ukázala to analýza nového mobilu Mate 60.

Americká vláda je v šoku. Nejtvrdší embargo, jaké kdy bylo zavedeno, nefunguje. Čínská společnost Huawei uvedla na trh špičkový mobil Mate 60 s podstatně výkonnějším čipem, než byla americká omezení. Agentura Bloomberg to vnímá jako přelomovou situaci a tématu věnuje hned celou sérii zpráv a komentářů. Snaží se zjistit, odkud ten čip pochází. Podařilo se obejít americké embargo? Mají jen pár kousků ze starých zásob? Nebo si to vyrobili sami?

Po důkladné demontáži a analýze, kterou provedla americká specializovaná firma TechInsides, je to jasné. Nový mobil používá čip Kirin 9000, který byl ve společnosti Huawei navržen jejím vlastním výrobcem HiSililcon a je vybaven vodiči o šířce 7 nanometrů. První zprávy dokonce mluvily o 5 nanometrech, provázené zjištěním testu, že tento mobil se vyrovná americkým špičkovým modelům pro 5G.

https://www.bloomberg.com/news/features/2023-09-04/look-inside-huawei-mate-60-pro-phone-powered-by-made-in-china-chip

Šířka vodiče v čipu je klíčovým parametrem jeho technologické vyspělosti. Jde to pořád dolů. Dávno se překročila šířka zobrazitelná sebelepším mikroskopem, už jsme pod vlnovou délkou viditelného světla. Světová špička je na 3 nanometrech a blíží se ke dvěma. Při takových rozměrech se musí využívat vlnové délky extrémního ultrafialového pásma (EUVL). Platí to jak pro zobrazovací, tak pro fotolitografickou metodu, kterou se navržené obvody přenášejí na koláčový řez (wafer) z krystalického křemíku. Oněch 7 nanometrů je údajně poslední generací, která se ještě bez EUVL obejde.

Podle Američanů jsou tak Číňané zpátky o dvě generace neboli o pět let, zatímco záměr byl držet je v osmiletém odstupu. Mobil Huawei ukázal, že tahle brzda na konkurenci zdaleka nefunguje. Ale to víme jen o novinkách v mobilech. Úplnou představu o osamostatnění čínské výroby čipů to nedává.

Huawei je vedoucí čínská společnost v oboru telekomunikací, a tak plně pocítila váhu strategické potřeby embargům čelit. Reprezentuje v tomto ohledu celonárodní úsilí. Výrobu čipů zahájila už v loňském roce a využila k tomu obrovité dotace vlády i domovského města Šen-čen v souhrnné hodnotě 30 miliard dolarů. Tak aspoň o tom informuje washingtonská Semiconductor Industry Association. Huawei podle těchto zdrojů už převzala nejméně tři existující výrobní závody a buduje tři další.

Předcházelo tomu varování vedoucích světových výrobců, že Huawei buduje komplex tajných závodů, které budou rozesety po celé zemi a mají umožnit společnostem na americkém sankčním seznamu, aby obešly všechna omezení a pokračovaly v technologickém rozvoji lidové republiky. Bez americké účasti, třeba i skryté, si to Američané prostě nedokážou představit.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-08-23/huawei-building-secret-chip-plants-in-china-to-bypass-us-sanctions-group-warns

Ekosystém Huawei dostal konkrétnější podobu během reakce burzy na uvedení Mate 60 Pro na trh. Akcie čínských firem vyrábějících čipy a dodavatelů Huawei, včetně Lontium Semiconductor, Cambricon Technologies a Anker Innovations Technology, vzrostly o 8 až 11 %. Společnosti Biwin Storage Technology a Guangdong Leadyo IC Testing zvýšily ceny natolik, že překročily denní limity (20 %), kdy ještě lze uzavřít obchod podle pravidel trhu. Přední čínský výrobce čipů Semiconductor Manufacturing International stoupl v Hongkongu o 6,4 %.

„To je důležitější než ten samotný telefon,“ komentoval to Š´ Jumbo, manažer fondu pro správu aktiv Chang-čou Si-an. „Zvedlo to náladu v oboru, jehož akcie byly dost na dně.“

Počátek čínského osamostatňování v sektoru polovodičů začal už roku 2019 po vyhlášení Trumpova embarga na Huawei (společnost byla přidána na „seznam entit“, kterým se nedodává nic nového a od kterých se co možná nenakupuje). Huawei na to reagovala převedením tisíců inženýrů do výzkumných center, kde bylo jejich úkolem poznávat a co možná replikovat americké technologie, píše Bloomberg. Huawei začala také budovat vlastní infrastrukturu, která je nezbytná pro přežití v podmínkách omezené zahraniční spolupráce. 

Embarga jsou embarga a prachy jsou prachy. Růst zájmu o akcie ohlašuje, že do oboru potečou peníze.

„Lepší nálada kolem Huawei může povzbudit další firmy v oboru, kde se to sankcemi jen hemží. Z pohledu investorů to může znamenat, že Mate 60 bude katalyzátorem pro rozjezd dalších domácích výrobků špičkové úrovně a posune poptávku i do dodavatelského řetězce. To by se ochablému průmyslu polovodičů docela hodilo,“ píší ve své analýze investiční specialisté z Huajin Securities.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-08-30/huawei-s-stealth-phone-launch-energizes-chinese-chip-stocks

(zf)

zbynek-fiala
Žurnalista, v minulosti dlouholetý šéfredaktor časopisu Ekonom.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.